Met Vegan Richa kun je in een handomdraai geweldig Indiaas eten maken

Titel: “Vegan Richa’s Instant Pot Cookbook: 150 plantaardige recepten uit de Indiase keuken en daarbuiten”

Schrijver: Richa Hingle

Onderwerpen: Indiase & Zuid-Aziatische keuken, Instant Pot, veganistische keuken

Uitgeverij: Hachette Go

Publiceer datum: mei 2022

Aantal pagina’s: 384

Ik heb altijd van mijn Instant Pot gehouden, sinds ik hem vijf jaar geleden mee naar huis nam. Het is een trouwe keukenhulp geworden, die binnen enkele minuten batches bonen, bouillon en chili kookt. Het is nu moeilijk voor te stellen dat ik geen apparaat heb dat ik op drukke doordeweekse avonden kan “instellen en vergeten”.

Mijn enige klacht is echter dat de meeste hoofdgerechten die in de Instant Pot worden gemaakt, erg op elkaar lijken. Misschien is het niet zozeer de smaak als wel de textuur, waar het allemaal samensmelt tot een soortgelijke onder druk gekookte brij, zij het heerlijk en voedzaam. Om bot te zijn, het is eten dat ik graag aan mijn familie geef, maar ik zou het niet aan gasten serveren.

Maar niet meer zo. Ik heb ontdekt dat de Instant Pot, met de juiste recepten en deskundige technieken, maaltijden kan produceren die de beste diners waardig zijn. En het is te danken aan Richa Hingle, een ervaren receptontwikkelaar en kookboekauteur die zojuist nog een ander kookboek heeft gepubliceerd met de titel “Vegan Richa’s Instant Pot Cookbook: 150 Plant-Based Recipes From Indian Cuisine and Beyond” (Hachette Go, 2022).

Dit kookboek – dat ik als voorschot van de uitgever heb ontvangen en de afgelopen weken met veel plezier heb mogen gebruiken – staat boordevol met een breed scala aan recepten. De helft zijn authentieke Indiase recepten die in een persbericht worden beschreven als “die verder gaan dan kerriepoeder en kokosmelk”. De andere helft is niet-Indiaas en varieert van Quick Lasagna tot Mushroom Gyro tot Mason Jar Pancakes.

De Indiase recepten trokken me het meest aan, omdat ik van Indiaas eten houd en er constant naar streef mijn vaardigheden en kennis te verbeteren. Interessant is dat veel van de recepten van Vegan Richa afhankelijk zijn van grote hoeveelheden sauzen die van tevoren in de Instant Pot kunnen worden gemaakt en vervolgens naar behoefte kunnen worden gebruikt. De Large-Batch Butter Chicken Sauce, de Large-Batch Cashew Cream (zuivelvervanger), Tikka Masala Sauce, Balti Sauce en de Bhuna Masala Sauce (geroosterde kerriesaus) zijn allemaal uitstekende basissen voor overheerlijke recepten die in minuten op een drukke doordeweekse avond. Evenzo kan de Baked Tofu Paneer worden gecombineerd met een willekeurig aantal sauzen (wat je ook in de vriezer hebt!) Voor een snelle hoofdgerecht.

K Martinko


Vegan Richa’s recept voor Boter Kippensaus gecombineerd met de Gebakken Tofu was hemels – en ik heb in de loop der jaren vele versies geprobeerd, veganistisch en niet. Ik kon niet stoppen met het uit de pot te scheppen, zelfs toen ik me klaarmaakte om mijn hongerige kinderen te bedienen. Ze vonden het ook geweldig.

De niet-Indiase recepten onthullen enkele slimme technieken, zoals pot-in-pot en gelaagdheid om iets complexere of meerdere gerechten tegelijk te bereiden in een Instant Pot. Vegan Richa legt uit hoe het gebruik van potten en onderzetters ervoor kan zorgen dat bepaalde ingrediënten op verschillende snelheden koken, of slechts een deel van de tijd dat andere ingrediënten koken.

In sommige gevallen lijkt het extra werk om met de eigenaardigheden van een snelkookpan te jongleren voor eenvoudige recepten zoals Buffelsaus, Tempeh & Spaanse Rijst Wraps of Crunch Wrap met Jackfruit & Veganistische Queso. Maar nogmaals, het heeft een grote waarde om op een warme dag geen pan op het fornuis te hoeven controleren of boven een heet element te koken. En voor iedereen met beperkte toegang tot een fornuis of oven verandert een Instant Pot alles.


Gyros van paddenstoelen.

Richa Hingle


Zoals Vegan Richa bewijst, kun je er zelfs in bakken, waardoor je decadente, vochtige cakes krijgt die gestoomd zijn in plaats van gedroogd in een oven. Ze schrijft: “Zoals je zult ontdekken, zal het water dat eronder kookt, als de ventilatieopening open blijft, de cake blijven stomen. Dit helpt de cake te rijzen en voegt ook veel meer vocht toe.” Het water loopt me al in de mond bij de gedachte.

Of je nu veganist bent of niet, als je een Instant Pot bezit, is dit een kookboek dat het waard is om te bestellen. Sinds ik mijn exemplaar heb, heb ik het meerdere keren per week gebruikt omdat alles zo gemakkelijk en lekker is. Op die avonden dat ik snel eten op tafel moet hebben, weet ik dat er iets is dat ik kan maken met ingrediënten in mijn voorraadkast en koelkast – en dat is voor mij het teken van een goed kookboek.

“Vegan Richa’s Instant Pot Cookbook: 150 plantaardige recepten uit de Indiase keuken en daarbuiten” verschijnt in mei 2022 in de boekenkasten. Verkrijgbaar bij bookshop.org en bij lokale retailers.

Leave a Comment