Waarom kookboeken nog steeds essentieel zijn

Waarom kookboeken nog steeds essentieel zijn

Toen ik opgroeide, was het dieet van mijn familie vrij eenvoudig; Vlees, aardappelen, groenten, brood en boter, allemaal rechtstreeks uit het kookboek van Betty Crocker. Pas toen ik op 18-jarige leeftijd de kans kreeg om in India een documentaire te maken, kwam ik in aanraking met een meer internationale keuken. Mijn leven en eetlust waren voor altijd veranderd.

Het zien van een enorm ander smaakpalet in India was zowel het openen van de ogen als het openen van de smaakpapillen. In mijn late tienerjaren werd ik nieuwsgieriger naar eten, hoe het te maken, waar het vandaan komt, en ik ging op zoek naar inspirerende recepten. Een tijdje verzamelde ik ze waar ik maar kon. Net als een couponverzamelaar, knipte ik recepten uit tijdschriften en kranten, en als ik geluk had, haalde ik vrienden over om hun heerlijke familierecepten met mij te delen. Ik had overal krantenknipsels; plakte aan het kurkbord van de keuken, gepropt in willekeurige notitieboekjes, en natuurlijk overal in de koelkast – de koelkastmagneten die voor het leven bleven hangen.

Moe van het omgaan met fladderende recepten en de vreemde papiersnippers wanneer ik de koelkastdeur opendeed, kocht mijn moeder een groot gewoon notitieboekje, een lijmstift en een vriendelijke, maar stevige hint om ze te gebruiken (ze had al mijn knipsels in een schoenendoos en bedekte het met een strik).

Gedurende deze tijd begon ik ook lokale meer “avontuurlijke” restaurants te verkennen. In plaats van naar gewone familierestaurants te gaan, zou ik Thaise, Perzische, Ethiopische en Mexicaanse restaurants kiezen, waarbij ik mijn familie meesleurde en beloofde: “Je zult het geweldig vinden! Het is authentieke traditionele keuken!” Mijn familie was zulke troopers, die ermee instemden om op deze kleine avonturen te gaan, op zoek naar opstuwingsplaatsen die alleen ‘de lokale bevolking’ kent. Dat was tot het ‘soepincident’ zich voordeed.

Bij een Vietnamees restaurant, waar niemand Engels sprak, maakte mijn zus een ‘veilige keuze’ en bestelde rundvleessoep. Na een paar minuten te hebben gegeten, groef ze iets uit wat eruitzag als een kleine inktvis. Ze zei tegen de serveerster: “Moet dit niet rundvleessoep zijn?” De serveerster knikte vriendelijk. Toen mijn zus nog steeds verward keek naar het langwerpige buisvormige ding dat aan haar lepel hing, knikte de serveerster en zei “ja, koe” en klopte toen op haar buik en zei “maag”.

Je kon onmiskenbaar de preverbale schoen horen vallen, of in dit geval een letterlijke lepel die valt.

Het gezicht van mijn zus werd wit en ze duwde de soep alleen met haar vingertoppen weg, alsof de kom plotseling een klein brandgevaarlijk geheel was. Ze stopte een stuk kauwgom in haar mond en zuchtte en zei: “Genoeg van dit, je moet een paar vrienden vinden die graag eten (ze zwaaide met haar hand) … dit … eten, want ik heb net een gekke koeienmaag gegeten die tegen mijn zullen!” Toen volgde ze met een glimlach en knipoog: “Oh, en je koopt Wendy’s voor me op weg naar huis.”

Eerlijk genoeg.

Uit angst om door mijn familie verstoten te worden, zocht ik ‘foodie’-groepen op sociale media op en sloot me aan bij een lokale groep die één keer per week samenkwam om een ​​’uniek’ restaurant uit te proberen. Het was geweldig om in de buurt van andere fijnproevers te zijn, uit eten te gaan, nieuwe smaken en gerechten te ontdekken, de nuances van elk gerecht te bespreken … totdat mijn mastercard-rekening binnenkwam en een harde realiteitscheck. Omdat ik weigerde uit mijn foodie-groep te stappen, nam ik ontslag om eens per maand bijeenkomsten bij te wonen en ging ik over op meer kosteneffectieve manieren om een ​​rijk en interessant dieet te volgen: kookboeken.

Jarenlang verzamelde en verdiepte ik me in kookboeken; Het creëren van verschillende verbazingwekkende culinaire hoogstandjes waarvan ik dacht dat het mijn mogelijkheden ver te boven ging, evenals een aantal absoluut gruwelijke missers en twee kleine keukenvuurtjes. Maar met de uitbreiding van foodblogs en de populariteit van het delen van recepten op sociale media, heb ik me afgevraagd of kookboeken vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Als u met slechts één klik toegang tot een recept kunt krijgen, heeft het dan ook zin om kookboeken te kopen?

Staat u mij toe een paar redenen te geven waarom kookboeken (nog) essentieel zijn.

  1. Kookboeken zijn volledige handleidingen

Niet iedereen kan naar de culinaire school gaan. Gelukkig kunnen kookboeken een masterclass zijn in de grondbeginselen en technieken voor aspirant-koks; of ze nu in een thuiskeuken of in een professionele omgeving zijn. Hoewel er zeker een aantal geweldige online tools en video’s beschikbaar zijn om een ​​kookopleiding op te pikken, dient een kookboek als een samenhangende cursus die alle basissen behandelt, en is het zo georganiseerd dat je gestaag voortbouwt op wat je hebt geleerd, terwijl je nieuwe inzichten krijgt.

Er is een duidelijke waarde in de expertise van bewezen chef-koks; wiens recepten zijn uitgeprobeerd en getest om perfectie te bereiken. Wanneer ze worden gepresenteerd in kookboeken, worden ze aangeboden met stapsgewijze instructies, prachtig gefotografeerde afbeeldingen, waardoor het voor ons gemakkelijker wordt om hun schittering in onze eigen huizen te repliceren. Mijn ervaring met kookboeken was zeker niet uniek, maar dankzij enkele opmerkelijke culinaire boeken ben ik gegroeid als kok en een geïnformeerde eter.

2. Kookboeken Stel ons in staat om de wereld rond te reizen vanuit onze keukens!

Een kookboek kan een soort paspoort zijn om meer te weten te komen over de wereld van voedsel. Met intrigerende recepten en weelderige fotografie kunnen kookboeken die een diepe duik nemen in een culinaire cultuur, thuiskoks een manier bieden om een ​​reis naar een ander deel van de wereld te maken, en zo ons repertoire te diversifiëren en ons onder te dompelen in het simuleren van nieuwe smaken. Als u op zoek bent naar smaken buiten uw normale rijk, kunnen kookboeken ons vervoeren en ons helpen te leren bouwen op unieke smaken en de basisprincipes van een nieuwe keukenstijl te leren.

3. Geld besparen

Voedselverspilling is een grote bron van weggegooid geld. Elke keer dat we voedselverspilling vermijden, krijgen we weer een geweldige maaltijd en wat extra geld op zak. Koken kan eenvoudig, smaakvol, voedzaam en zuinig zijn. Een van de sleutels hiervoor is leren hoe je kansen en doelen bij elkaar kunt brengen door de ingrediënten in je huis op te gebruiken en te leren over creatieve en vaak innovatieve vervangingen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik vanaf het begin een verscheidenheid aan sauzen kan maken. Het hebben van een reeks basisingrediënten, die in bulk worden gekocht, is eigenlijk een geweldige manier om op de lange termijn geld te besparen, en aangezien je alles vers door elkaar haalt, verwijder je onnodige conserveermiddelen. Ik ben bijvoorbeeld dol op pindasaus, maar voor $ 5 per fles werd het een beetje prijzig. Blijkt dat het vrij eenvoudig te maken is; pindakaas, sojasaus, ahornsiroop, witte rijstazijn, wat verse gember en knoflook… tada! Verse pindasaus.

Koken in de vriezer is ook een populaire manier om geld te besparen op eten. Het is een eenvoudig idee; maak wat tijd vrij (ik doe dit meestal op een zondagmiddag) en bereid al mijn maaltijden voor de week voor. Dit omvat het maken van grote hoeveelheden soepen, stoofschotels, het bakken van brood en muffins, evenals het voorbereiden van al mijn smoothiemixen voor de week. Als je klaar bent, gooi je ze gewoon in de vriezer, en op dagen dat werk en leven bijzonder zwaar zijn, kom ik niet zo in de verleiding om gewoon afhaalmaaltijden te halen, omdat ik weet dat ik iets voedzaam en lekkers in huis heb dat ik gewoon kan maken in de oven.

4. Kookboeken zijn praktisch

Een kookboek is een onberispelijk eindproduct dat methodisch is geschreven, bewerkt, getest en geïllustreerd tot gepolijste perfectie. Kookboeken helpen ons bij het organiseren, bewaren en openen van geweldige recepten (zonder advertenties), zijn offline beschikbaar en daarom erg praktisch. Ik ga graag kamperen, en door een vertrouwd (maar niet te zwaar) kookboek mee te nemen voor een kano- of wandeltocht, kan ik overal geïnspireerde maaltijden maken. En laten we eerlijk zijn, je kunt maar een beperkt aantal dagen granola eten voordat je een echte maaltijd in de wildernis wilt.

“Het is belangrijk om een ​​receptenboek te zien als een boek dat je dagelijks gebruikt en wat wij in onze familie ‘een levend boek’ noemen – een boek dat je altijd gebruikt, niet slechts één keer leest en weggooit op de plank. Het is in zekere zin een spreukenboek, een boek met magische betoveringen, dat naar behoefte kan worden geraadpleegd, gebruikt en gewijzigd.” – De Zilveren Elfen

Leave a Comment